Aksaray Üniversitesi
Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü
Sporcu Sağlığı, Beslenme Bilinci ve Sürdürülebilir Spor

 

                                                                            

 

Üniversitemiz sporcu sağlığı ve beslenmesine yönelik geliştirilecek program, ürün, proje ve aktivitelerle sporcuların performanslarının artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Sporcu gıda takviyelerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır. Üniversitemiz obezitenin engellenmesine yönelik olarak geliştirilmesi planlanan fiziksel aktiviteler, spor ve egzersiz faaliyetleri yöntemlerinin ve modellerinin sağlık üzerindeki etkilerinin incelenmesi, araştırılması ve etkinliğinin ortaya konulması çalışmalarının yürütülmesi amaçlanmaktadır.

 

                                                                                       

 

Temel Projenin Kapsamı ve Bölgesel Kalkınma ile İlişkisi

    Sürdürülebilir kalkınma anlayışının ileriye taşınması amacıyla 11. Kalkınma Planı’nda da vurgulandığı gibi; ilgili kuruluşlar arasında işbirliği, koordinasyonun geliştirilmesi ve özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının rolünün artırılması önem kazanmaktadır. Bu amaçla TR71 Düzey 2 Bölgesi’nde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili paydaşlarla işbirliğinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda Aksaray Üniversitesi sporcu takviyelerinde yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge, üretim, eğitim ve uygulama çalışmalarının dış paydaşların da katkısı ile yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Özellikle bölgede yoğun olarak bulunan süt ve süt ürünleri işleyen sanayi kuruluşları ile geliştirilecek işbirlikleri sonucunda gıda takviyelerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Ar-Ge projelerinin yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesi ve üretime dönüşmesi durumunda bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunulacaktır.

    Proje kapsamında kurulacak olan Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nde sporcuların beslenme bilincinin gelişmesi konusunda danışmanlık hizmeti verilerek bölge sporcularının performansının artmasına katkıda bulunulacaktır. Bu durumun müsabakalara olumlu yönde etki etmesi ile bölgenin görünürlüğü artacaktır.

    Ayrıca sporcu yaralanmalarında kullanılacak, özgün, inovatif, katma değeri yüksek ve tamamen yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesini hedeflenmektedir. TR71 Düzey 2 Bölge sanayisinin ülke ekonomisi içindeki payının artırılabilmesi için özellikle katma değeri yüksek yenilikçi sektörlerin oluşumu desteklenmelidir. Böylece yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi ve bu dönüşüm sonunda yüksek katma değerli ve teknoloji içeren bir üretime geçilmesi gerekmektedir. Bu proje kapsamında geliştirilecek ürünler ile bölgenin ihtiyacı olan katma değeri yüksek ve ithal ikamesi olan ürünler olduğu için kalkınmanın sürdürülebilirliği de garanti altına alınmış olacaktır.

     Ayrıca yaralanmış sporcuların spora dönüş dönemlerinde destek olma araştırmalarının yapılması ve sporcu yaralanmalarının önlenmesi sonucu sporcuların performanslarında artış olacağı ön görülmektedir. Böylece bölge sporcularının spor organizasyonlarında ve müsabakalarda alacağı derecelerin de artacağı düşünülmektedir. Müsabakalarda alınan derecelerin artması sonucu bölgenin tanıtımı ve görünürlüğün artması ile turizm gelirlerinde de artış olacağı söylenilebilir.

    Özet olarak proje kapsamında yürütülecek faaliyetler ile ülke politikalarına (Türkiye Turizm Stratejisi) uygun olarak sağlık turizminin geliştirilmesine ve bölge planına (TR71 Düzey 2 Bölgesi, Bölge Planı 2014-2023) uygun olarak “Artan Yaşam Kalitesi” ve “Nitelikli Hizmet Sunma Kapasitesi” gelişme ekseni altındaki genel hedeflere katkı sağlanması amaçlanmaktadır.