İhtisaslaşma Nedenleri
Bölge İhtiyaçları:
Aksaray ili ve bölge ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla birlikte bu alanların bölgenin kalkınmasına katkısı yeterli olmamaktadır. Ayrıca Aksaray ilinin Organize Sanayi Bölgesi son dönemlerde yatırım alarak gelişmekte olan bir sanayi bölgesi olmasına rağmen enerji, sağlık ve savunma sanayi gibi katma değeri yüksek sektörlerde üretim sınırlıdır. Bu nedenle sermaye birikimi ülke ortalamasının oldukça altındadır. 2017 nüfus verilerine göre Aksaray ilinin verdiği göçün aldığı göçe göre yüksek olduğu görülmekte ve genç nüfusta işsizlik oranının da yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Aksaray ili katma değeri yüksek sektörlerde yatırıma ihtiyaç duymaktadır.
Bölge ve Üniversite Potansiyeli:
Aksaray ili ve bölgemiz spor faaliyetleri açısından yüksek bir potansiyele sahiptir.
Aksaray Üniversitesi’ nin potansiyelleri;
Aksaray Üniversitesi’nin spor alanında köklü bir geçmişi bulunmakta olup, spor ve sağlık alanında üniversitenin yayın ve Ar-Ge potansiyelleri yüksektir. Üniversitemizin en eski birimlerinden biri olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) 2017 yılında Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüş ve kullanımına açık 25.000 m2 kapalı spor alanı bulunmaktadır. Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği olmak üzere üç farklı aktif bölüm bulunmaktadır. Üniversitemiz Türkiye’nin en çok milli sporcu yetiştiren üniversitelerinden biri haline gelmiştir.
Bisiklet konusunda birçok faaliyet yürüten Aksaray Üniversitesi kendi bünyesinde ülkemiz üniversiteleri arasında ilk ve tek veledromu faaliyete geçirmiştir. Kampüs genelinde bulunan bisiklet istasyonlarına ise öğrencilerin oldukça fazla ilgi göstermesiyle üniversitede bir bisiklet kültürü oluşturmuştur.
Okçuluk alanında da öne çıkan üniversitelerden biri olan Aksaray Üniversitesi bu sporda dünya ve olimpiyat derecelerine sahiptir. Ülkemizde tek olan Okçuluk Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne kapalı ve açık atış alanı tahsis edilmiştir.
Deneyimli bir akademik kadroya sahip Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye giren takımlarda antrenörlük yapmışlardır ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından açılan her türlü kurs ve organizasyonda görev almaktadırlar. Ayrıca öğretim elemanlarımız federasyonların çeşitli komisyonları ile düzenlenen organizasyonlarda aktif görev almakta ve belediyeler tarafından oluşturulan spor kulüplerine gönüllü olarak destek vermektedirler.
Üniversitemiz bünyesinde eski bir birim olan Sağlık Yüksekokulu 2016 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ayrıca üniversitemizde aktif birimlerden bir tanesidir. 2015 yılında Tıp Fakültesi kurulmuş ve Fakülte ile Sağlık Bakanlığı arasında “Afilliasyon” Protokolü yapılmıştır. Enstitüler bünyesinde spor ve sağlık tabanlı birçok lisansüstü program yer almaktadır.
Aksaray ilinin potansiyeli;
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Aksaray ili genelinde 27 farklı tesis ve spor alanında hizmet vermektedir. Müdürlük ilgili federasyonlarla yakın bir işbirliğine sahip olup sürekli olarak kurs, hizmet içi eğitim, spor müsabakası gibi çok çeşitli organizasyonlar düzenlemektedir.
Türkiye’nin ilk ve tek Paralimpik Olimpiyat Oyunları Hazırlık Merkezi Aksaray İlinde kurulmuştur. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren bu birim Türkiye’de engelli sporunun gelişimine önemli katkı yapmaktadır. Paralimpik oyunlar hazırlık merkezimizde kamp yapan bedensel engelliler ampute futbol milli takımı 2017 yılında Avrupa Şampiyonu olmuştur.
Hasan Dağı dünyada yamaç paraşütü hava şartları uygunluk sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Ancak bu konudaki bilinirlik bugüne kadar yeterli olmadığından bölgenin ve şehrin refahına, sosyo-ekonomisine yeterince katkı sağlayamamıştır. Yamaç paraşütünün desteklenmesi ve Hasan Dağı’nın dünya genelinde daha fazla bilinen bir merkez olması bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacaktır.
Gençlik ve Spor Bakanlığımız projelerinden biri olan ve Aksaray'a yapılacak en büyük spor yatırımlarından biri olan Sporcu Fabrikası için çalışmalar başlamış olup, yakın zamanda tamamlanması hedeflenmektedir. Aksaray’da şampiyon sporcuların yetişmesi ve sporcularımızın daha iyi şartlarda antrenman yapmaları için düşünülen tesiste güreşten, jimnastiğe, basketboldan voleybola kadar tüm spor branşlarına uygun salonlarda yüzlerce sporcu aynı anda spor yapabilecektir.
Bu bağlamda, bölgenin ve üniversitenin ihtiyaçları ve potansiyeli dikkate alınarak Aksaray Üniversitesinin Spor ve Sağlık Alanında ihtisaslaşması ile üniversite-sanayi işbirliği hayata geçirilerek, bölgede nitelikli insan kaynağı, inovasyon kültürü, katma değerli ürünlere yönelik yatırım ve bilgi birikimi sağlanacaktır. Bununla birlikte spor-sağlık ekseninde ve sektörle birlikte yapılacak ihtisaslaşmaya yönelik Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile yüksek katma değere sahip çeşitli spor ürünlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi sonucunda yapılacak yüksek gelir getirici yatırımlarla ithalat ikamesi ve yeni istihdam ortamı sağlanarak bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunulacaktır.